Історія дослідження звичаєво-обрядової культури Зелених свят ХІХ – першої половини ХХ ст. (джерелознавчий аспект)

  • Інна Пахолок Київський національний університет культури і мистецтв https://orcid.org/0000-0001-9929-8166
  • Наталія Гриньох Київський національний університет культури і мистецтв https://orcid.org/0000-0002-0949-0072
Ключові слова: джерельна база, етнографічний матеріал, народний календар, Зелені свята, звичаї, обряди

Анотація

У науковій розвідці здійснено дослідження джерельної бази про народний календар українців літнього періоду загалом і троїцького періоду зокрема. Доведено, що більшість фактичного матеріалу про звичаєво-обрядову культуру Зелених свят українців міститься в опублікованих працях. У сукупності фактографія має велику джерельну цінність для досліджуваного періоду. Вона репрезентує, ілюструє широкий спектр обрядово-звичаєвих і міфо-ритуальних явищ, зокрема й тих, що мають сталий прояв у календарному контексті. Аргументовано твердження, що на її основі можна дослідити структурно-семантичні ознаки, локальні варіанти, територію поширення, час побутування, ступінь збереження окремих звичаїв та обрядів у сучасну пору.

Досліджуючи історію студіювання традиційно-побутової культури українців доведено, що в ХІХ – у першій половині ХХ ст. було опубліковано низку етнографічних праць, в яких безпосередньо, або опосередковано, висвітлено окремі звичаї й обряди Зелених свят. Більшість інформації з різних історико-етнографічних куточків України було зібрано завдяки зусиллям саме українських народознавців. З’ясовано, що особливо плідним періодом дослідницької роботи у сфері духовної культури українського народу загалом, і календарної обрядовості зокрема була межа ХІХ-ХХ ст.

Завантаження

Дані завантаження ще не доступні.

Переглядів анотації: 86
Завантажень PDF: 87
Опубліковано
2022-12-28
Як цитувати
Пахолок, І., & Гриньох, Н. (2022). Історія дослідження звичаєво-обрядової культури Зелених свят ХІХ – першої половини ХХ ст. (джерелознавчий аспект). Старожитності Лукомор’я, (6), 5-14. https://doi.org/10.33782/2708-4116.2022.6.182
Номер
Розділ
Нова історія