Національно-культурні товариства німецької громади в Одесі у другій половині ХІХ – на початку ХХ ст.

  • Олена Синявська Одеський національний університет імені І.І. Мечникова https://orcid.org/0000-0002-7247-3590
  • Іванна Садова Одеський національний університет імені І.І. Мечникова https://orcid.org/0000-0001-7482-6161
Ключові слова: Одеса, німецька громада, національно-культурні товариства, культурно-просвітницька діяльність, ХІХ – початок ХХ ст.

Анотація

У статті розглядається історія виникнення та основні напрями діяльності німецьких національно-культурних товариств, що діяли в Одесі у другій половині ХІХ – на початку ХХ ст. Відзначається, що південний регіон, і зокрема Одеса, стали центром колонізаторських рухів ще на початку ХІХ ст.

Перші товариства, що були створені в Одесі, займалися доброчинною діяльністю й опікувалися незаможними співвітчизниками, забезпечували їх одягом, їжею та притулками, надавали медичну допомогу та ліки, влаштовували людей похилого віку у Будинки піклування, а малолітніх – у Сирітські будинки та притулки. Найбільш відомим було Німецьке благодійне товариство, яке поступово розширювало свою діяльність, відображаючи це у текстах своїх статутів. Поряд із благодійницькою діяльністю, значна увага членами товариства надавалася просвітницькій роботі, влаштуванню музичних вечорів. Одним із перших культурно-просвітницьких німецьких товариств було засноване у 1861 р. товариство «Гармонія».

На початку ХХ ст. створюється низка нових товариств німецької громади. Активністю серед них відзначаються засновані у 1906 і 1908 роках Південноросійське німецьке товариство та Німецьке товариство просвіти Південної Росії, практична діяльність яких зосереджувалася у сфері організації лекцій, концертів, театральних вистав, відкритті читалень і навіть власних навчальних закладів. З початком Першої світової війни антинімецькі настрої посилилися не тільки у суспільстві, а й у державній політиці Російської імперії, наслідком чого стала низка антинімецьких указів і ліквідація німецьких товариств.

Завантаження

Дані завантаження ще не доступні.

Переглядів анотації: 136
Завантажень PDF: 91
Опубліковано
2022-07-31
Як цитувати
Синявська, О., & Садова, І. (2022). Національно-культурні товариства німецької громади в Одесі у другій половині ХІХ – на початку ХХ ст. Старожитності Лукомор’я, (3), 44-51. https://doi.org/10.33782/2708-4116.2022.3.157
Номер
Розділ
Нова історія