Особливості функціонування навчальних закладів на Волині під час Першої світової війни

  • Ярослав Цецик Національний університет водного господарства та природокористування https://orcid.org/0000-0002-2527-2155
  • Юрій Олексін Національний університет водного господарства та природокористування
Ключові слова: Волинська губернія, воєнні дії, евакуація, навчальні заклади, органи влади

Анотація

У статті висвітлено особливості функціонування навчальних закладів у Волинській губернії під час Першої світової війни, з’ясовано причини відкриття у регіоні перших українських шкіл.

У результаті ведення воєнних дій частина приміщень навчальних закладів була повністю або частково зруйнована, а навчання у багатьох початкових і церковнопарафіяльних школах, особливо у прифронтових та окупованих ворожими військами повітах, припинилося. Під час проведення евакуації середніх навчальних закладів часто цей процес відбувався із запізненням, а їх керівники були не в змозі провести повноцінну евакуацію. Це було зумовлено тим, що евакуацію дозволялося проводити лише після відповідного розпорядження військового командування.

Незважаючи на складність ситуації у Володимир-Волинському та Луцькому повітах, які були окуповані австро-угорськими та німецькими військами навесні 1916 р. завдяки цілеспрямованій і наполегливій діяльності Українського шкільного комітету розпочали повноцінну діяльність декілька українських шкіл.

Завдяки старанням січових стрільців австро-угорської армії на Волині було утворено Шкільний комітет, який відіграв ключову роль у відкритті українських шкіл у Володимир-Волинському та Луцькому повітах у першій половині 1916 р. адже до цього у регіоні не функціонувало жодної української школи.

Завантаження

Дані завантаження ще не доступні.

Переглядів анотації: 97
Завантажень PDF: 74
Опубліковано
2022-08-31
Як цитувати
Цецик, Я., & Олексін, Ю. (2022). Особливості функціонування навчальних закладів на Волині під час Першої світової війни. Старожитності Лукомор’я, (4), 48-57. https://doi.org/10.33782/2708-4116.2022.4.166
Номер
Розділ
Новітні часи