Імплементація санкцій ЄС проти Білорусії

Ключові слова: санкції, імплементація санкцій, Європейський Союз, Білорусія

Анотація

Одним із важливих підходів до врегулювання міжнародних конфліктів, впливу на зміну поведінки режиму в країні та сприяння демократії, миру та стабільності у регіоні є санкції. Вони використовуються як альтернатива застосуванню військової сили.

Європейський Союз, як одна із провідних міжнародних організацій та акторів у забезпеченні регіональної та міжнародної безпеки, більше, ніж 70 років застосовує саме таку практику подолання агресивних антиправих дій країн-порушниць міжнародного права. Пропонована стаття присвячена висвітленню санкційної політики Європейського Союзу проти Білорусії упродовж 2004-2024 рр.

Санкційна політика Європейського Союзу щодо Білорусії здійснювалася у два етапи. На першому етапі ЄС ввів санкції проти цієї країни через порушення прав людини, постійні переслідування членів опозиції, масові фальсифікації під час президентських виборів та жорстке придушення акцій мирних протестів. Другий етап – санкції ЄС проти Білорусії через її підтримку і допомогу Росії у війні проти України, особливо у питанні обходження Росією європейських санкцій.

Упродовж з березня 2022 по лютий 2024 рр. було введено низку як особистих, так і економічних обмежувальних заходів. Але не дивлячись на це, санкційна політика ЄС щодо Білорусії виявилася не надто ефективною. У випадку з Білорусією санкції ЄС були більше «схожі на моральні проповіді, сигнали моральної переваги», від застосування яких у першу чергу фінансово страждає сам Європейський Союз. Тому, у квітні 2024 р. ЄС погодив питання посилити санкції проти Білорусії.

Сьогодні лише залишається сподіватися, що посилення санаційної політики ЄС проти Білорусії серйозно вплине як на економіку, так і загальний розвиток країни-агресорки, що тим самим змусить її дотримуватися норм міжнародного права.

Завантаження

Дані завантаження ще не доступні.

Переглядів анотації: 7
Завантажень PDF: 7
Опубліковано
2024-07-13
Як цитувати
Vovchuk, L., & Volkivskyi, A. (2024). Імплементація санкцій ЄС проти Білорусії. Старожитності Лукомор’я, (3), 97-105. https://doi.org/10.33782/2708-4116.2024.3.274
Номер
Розділ
Новітні часи