Історія Уманщини у життєписі родини Мейєндорфів

  • Тетяна Кузнець Уманський державний педагогічний університет імені Павла Тичини https://orcid.org/0000-0002-9282-110X
Ключові слова: біографія, життєпис родини, спогади, родина Мейєндорфів, Уманське повітове земство, Уманський повіт

Анотація

У статті систематизовані та доповнені з інших історичних джерел деякі фрагменти з історії Уманщини, що були виявлені у спогадах Марії Мейєндорф про свою родину. Перш за все, це опис помість у селах Томашівка, Ягубець, Вільшана Слобідка Уманського повіту другої половини ХІХ – початку ХХ ст., влаштування побуту аристократичної родини та адаптація її у середовищі українського селянства, життєві перипетії у роки суспільної трансформації. За спогадами М. Мейєндорф укладено біографію Юрія Федоровича Мейєндорфа, який з 1911 до 1919 р. тричі обирався Головою Земської Управи Уманського повіту, що розширює знання про діяльність органу місцевого самоврядування – Уманського земства. Почерпнутою зі спогадів М. Мейєндорф інформацією про вбивство брата Юрія Мейєндорфа перевірені повідомлення періодичної преси та щоденникових записів сучасника – громадського діяча П.Ф. Курінного про смерть і похорон очільника Уманського земства.

Увиразнено мотиви пошанування мешканцями села Томашівка пам’яті Н.М. Мейєндорф, могила якої і тепер доглядається селянами. Підтверджена інформація про місце розташування будинку Юрія та Наталії Мейєндорфів в Умані.

Завантаження

Дані завантаження ще не доступні.

Переглядів анотації: 118
Завантажень PDF: 143
Опубліковано
2022-11-19
Як цитувати
Кузнець, Т. (2022). Історія Уманщини у життєписі родини Мейєндорфів. Старожитності Лукомор’я, (5), 27-39. https://doi.org/10.33782/2708-4116.2022.5.177
Номер
Розділ
Нова історія