Війна за незалежність португальських колоній та позиція ООН

  • Олена Скрипник Уманський державний педагогічний університет імені Павла Тичини https://orcid.org/0000-0003-1904-3468
Ключові слова: ООН, Рада Безпеки ООН, Ангола, Мозамбік, Гвінея-Бісау, війна за незалежність, Генеральна Асамблея ООН

Анотація

У статті досліджено процес здобуття незалежності португальськими колоніями. Охарактеризовано яку позицію мала ООН у війнах за незалежність Анголи, Мозамбіку та Гвінеї-Бісау. Досліджено роботу Спеціального комітету з деколонізації стосовного даного питання. Визначено, що війни за незалежність португальських колоній були класифіковані ООН як загроза міжнародному миру та безпеці. Проаналізовано роботу Ради Безпеки ООН щодо припинення військових дій у португальських колоніях і вирішення питання надання незалежності цим країнам. Охарактеризовано роботу Генеральної Асамблеї ООН щодо мирного врегулювання конфліктів між Португалією та її африканськими колоніями.

З’ясовано, що з прийняттям Генеральною Асамблеєю ООН Декларації про надання незалежності колоніальним країнам та народам, Організація зайняла чітку позицію щодо надання допомоги народам Африки отримати право на самовизначення. У війнах за незалежність португальських колоній ООН засуджувала жорстоку та репресивну політику Португалії та надавала всебічну підтримку національно-визвольним рухам Анголи, Гвінеї-Бісау та Мозамбіку.

Завантаження

Дані завантаження ще не доступні.

Переглядів анотації: 83
Завантажень PDF: 76
Опубліковано
2023-04-29
Як цитувати
Скрипник, О. (2023). Війна за незалежність португальських колоній та позиція ООН. Старожитності Лукомор’я, (2), 67-74. https://doi.org/10.33782/2708-4116.2023.2.203
Номер
Розділ
Новітні часи