Жіноче питання та адвокатська діяльність у контексті модернізаційних процесів в Україні у другій половині ХІХ – на початку ХХ ст.

  • Юрій Котляр Чорноморський національний університет імені Петра Могили https://orcid.org/0000-0003-2222-3857
Ключові слова: жіноче питання, адвокатура, модернізація, ментальність, реформи, судова система, освіта

Анотація

У статті зроблено спробу показати етапи боротьби жінок за право займатися адвокатською діяльністю в умовах модернізаційних процесів в Україні. Модернізація розглядається як сукупність процесів індустріалізації, секуляризації, бюрократизації, урбанізації, зростання просторової та соціальної мобільності, тобто процесів, які ведуть до формування «відкритого» суспільства. Серед модернізаційних реформ сучасні дослідники виділяють судову реформу 1864 р., яка суттєво вплинула на процес дотримання та захисту прав людини.

Жіноче питання було актуальним в українському суспільстві у другій половині XIX ст. під час модернізації і стало одним із ключових факторів соціального прогресу. Особливе місце у даному контексті займало питання боротьби жінок за право займатися адвокатською діяльністю. Воно так і не було вирішене в межах Російської імперії ні на першому, ні на другому етапах.

Завантаження

Дані завантаження ще не доступні.

Переглядів анотації: 28
Завантажень PDF: 12
Опубліковано
2024-08-31
Як цитувати
Котляр, Ю. (2024). Жіноче питання та адвокатська діяльність у контексті модернізаційних процесів в Україні у другій половині ХІХ – на початку ХХ ст. Старожитності Лукомор’я, (4), 32-39. https://doi.org/10.33782/2708-4116.2024.4.279
Номер
Розділ
Нова історія